IN MEMORIAM

Yke Radema

Yke is rustig ingeslapen op 15 augustus 2024, slechts 66 jaar oud.

Rond 24 mei werd bekend bij Yke en Carolien dat Yke meerdere tumoren in haar hoofd had en niet meer beter zou worden. En zelfs niet zo lang meer te leven had. Dit was voor hen en naaste familie en vrienden een grote schok.

Yke informeerde mij op zaterdag 25 mei, toen ze het zelf nog maar net wist. En ze kon niet anders dan per direct haar werk bij Open de Poort neerleggen. Wel heeft ze nog een heleboel losse eindjes geregeld. En contact gehouden met veel mensen. Ik heb zelf ook nog veel contact met Yke gehad en ben een paar keer op bezoek geweest.

Open de Poort (en voorheen De Poort) was haar kindje. Yke was onvermoeibaar hierin.

Ze is vanaf 1990 betrokken geweest bij De Poort. In die tijd werkte ze met Loes Marijnissen die De Poort heeft opgericht in 1989. Yke is vrijwilliger geweest en werd uiteindelijk cursusleider. Ze ging cursus geven in Intuïtief Tekenen. En van hieruit werd het Mandala tekenen geboren, dat ze vanaf 2001 gaf. Ze gaf Familieopstellingen, later Balansopstellingen met Marleen van Engelen. Ze gaf Zen meditatie. En Mantra zingen.

Naast haar cursussen bij De Poort gaf Yke ook op een andere locatie cursus. En daarnaast had ze haar eigen praktijk als rouwtherapeute. En ze was bij diverse stichtingen betrokken, onder meer bij de Kübler-Ross Stichting in Groningen.

Ik kende Yke tot anderhalf jaar geleden alleen als cursist. Vanaf 1999 volgde ik tekenen bij haar. Ze was een vriendelijke en deskundige cursusleider, gaf veel ruimte aan wie jij was, maar kon ook andere mogelijkheden aangeven. Maar nooit beperkend of dwingend, altijd open. Op deze manier kon je veel van Yke leren. Dit heeft mijn leven echt verrijkt.

En toen kwam begin 2023 het bericht dat De Poort ging stoppen. Dit was voor haar onbestaanbaar. Ze vroeg mij mee te denken om een doorstart te maken. Na enige tijd en het nodige onderzoek namen wij het besluit. Als Open de Poort een vrijwilligersorganisatie zou worden had dit kans van slagen. Zo zijn wij met z’n tweeën begonnen aan dit grote avontuur. Een nieuwe Stichting, een nieuw bestuur, een nieuwe naam en een nieuwe website.

Naast alle activiteiteten die Yke al deed, werd ze ook nog penningmeester en deed ze het Programma en regelde ze de Verhuur. Een turbulent jaar, zowel voor haar als voor mij, waarin wij elkaar in een heel andere hoedanigheid leerden kennen.

Voor mij vielen een aantal zaken op aan Yke. Een enorme energie. Haar diepe innerlijke overtuigingen, waar ze niet omheen kon. En haar drang naar liefdadigheid. Klaar staan voor een ander of voor zaken waar zij in geloofde.

En dan ineens wordt iemand levensbedreigend ziek. Dat is een hard gelag. In eerste instantie voor Carolien, naaste familie en vrienden. Maar ook voor Open de Poort, waar Yke zo sterk mee verbonden was en waar ze zoveel van zichzelf gaf. Cursisten, cursusleiders, huurders, bestuursleden. Wij allemaal gaan Yke heel erg missen.

Trijny Sants

Voorzitter Open de Poort